Gebr. Bischoff

Opgericht in 1895 door Wilhelm Bischoff

In 1888 vestigde de heer Wilhelm Bischoff, voortgekomen uit een oud boerengeslacht uit Löningen in Oldenburg (Duitsland), zich op zeer jeugdige leeftijd in Zaandam.
Na enige jaren flink te hebben gewerkt was hij reeds in 1895 in staat van het gespaarde geld en een toelage van zijn vader in Duitse Goudmarken een eigen bedrijf in manufacturen, bedden en tapijten aan de Westzijde te Zaandam te beginnen.

In 1899 kwam ook zijn broer Bernard naar Nederland en werd de zaak onder de naam Gebr. Bischoff voortgezet en gestadig uitgebreid.

In 1903 werd het filiaal geopend in Zwolle successievelijk gevolgd door andere in Hengelo, Dordrecht, Deventer, Roosendaal (2 zaken), Bergen op Zoom, Vlissingen (2 zaken) en Den Helder, terwijl IJmuiden, Alkmaar, Lisse en ‘s Hertogenbosch gevestigde zaken bij de centrale inkoop van Bischoff werden aangesloten.

In 1909 kochten de heren Bischoff het hoekpand Westzijde-Stationsstraat te Zaandam aan, dat reeds toen in de stijl van de huidige bovengevel werd verbouwd.

De heer Bernard Bischoff overleed vroegtijdig in 1918.

De heer Wilhelm Bischoff ging echter met grote energie verder zijn zaak te moderniseren en uit te breiden. Terwijl met in 1895 slechts manufacturen, bedden en tapijten verkocht, kon het publiek in 1949 bij Bischoff ook terecht voor dames- en herenconfectie, maatkleding, meubelen en andere artikelen op het gebied van woninginrichting.

Wilhelm Bischoff, oprichter firma Gebr. Bischoff

Bischoff groeide en bloeide. En niet alleen in Zaandam. De winkelformule was dermate succesvol dat ook in andere plaatsen gelijksoortige winkels werden opgezet. In hoogtijdagen – de jaren ‘50 – telde Bischoff zestien filialen in het land. Die werden geleid vanuit het hoofdkantoor in Zaandam waar de centrale inkoop en afdeling voorraadbeheer waren ondergebracht. Alleen in Zaandam werkten al zo’n honderd personeelsleden. In 1941 overleed de heer Wilhelm Bischoff.

Van Gebr. Bischoff naar NV Gebrs. Bischoff’s Handelmij
De zaken werden voortgezet door zijn kinderen Bernard, Johan en August. Dit bracht ook een naamswijziging met zich mee. Vanaf 1942 heette de onderneming NV Gebrs. Bischoff’s Handelmij.

De kwam rond 1970 in zwaar weer terecht. Overnames door de textielconcerns Gerzon en Schröder werden ternauwernood voorkomen. Bischoff ging zelfstandig door, maar zag zich genoodzaakt diverse filialen te sluiten en activiteiten af te stoten. Zo zette Bischoff eind 1971 een punt achter de verkoop van dames- en herenconfectie om zich geheel te richten op woninginrichting. In 1978 volgde een rigoureuze stap door de vertrouwde thuishaven in Zaandam aan de Westzijde/Stationsstraat te verruilen voor een veel kleinere winkel aan de Gedempte Gracht 97. In het leeggekomen, voormalige Bischoff-bolwerk, kwam een filiaal van de Kwamtumhallen.

De nieuwe koers van Bischoff, gericht op de verkoop van tapijt en gordijnen, leek aanvankelijk succesvol. In korte tijd werden filialen geopend in Purmerend, Zwolle en Hoorn, waar eind jaren 70 veel nieuwe woonwijken werden verrezen. De opleving van Bischoff duurde echter maar kort en eindigde met het instorten van de bouwmarkt in 1980. Door de sterke daling van de omzet en de sombere toekomstverwachting besloot Bischoff eind 1980 alle activiteiten te staken. Het personeel werd ontslagen en de filialen in Zaandam, Purmerend en Zwolle gingen dicht. Alleen het filiaal in Hoorn werd door de toenmalige bedrijfsleider nog even voortgezet. In 1989 bestond Bischoff nog uitsluitend als vastgoedmaatschappij.

Het enige dat nog herinnert aan het eens zo chique winkelbedrijf Bischoff is het fraaie gebouw op de hoek Westzijde/Stationsstraat in Zaandam maar ook in andere steden, de Bischoff items en foto’s die nog rond circuleren en inmiddels ook een expositie van een tegeltableau in het Zaans Museum.